Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Καταλανικό ψωμί

Κι εκεί που πήγα να δω το Δεσποινάριον κατέληξα στον Θόδωρο Λέλεκα που πριν τρεις μέρες έλεγε:

Ένας μεζές μεγαλοφυής στην απλότητά του!... 09/09/2008

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, η ιστορία έχει δείξει ότι η κουζίνα κάθε λαού που έχει περάσει δύσκολες περιόδους (πολέμους, φτώχεια, κλπ) χαρακτηρίζεται από πιάτα στα οποία απλά, φτηνά και εύκολα υλικά συνδυάζονται με δημιουργικό τρόπο, για να δίνουν φαγητά πλούσια και σε γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία.

Η δική μας κουζίνα είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Εγώ όμως θέλω να σας μιλήσω για μία φοβερά απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή που έμαθα πρόσφατα στη Βαρκελώνη:
Το Pan Catalan, ή αλλιώς το Καταλάνικο ψωμί (στην ντόπια διάλεκτο ονομάζεται "pa amb tomàquet"). Όπως καταλαβαίνουμε από την αυθεντική ονομασία του (και θα δούμε από τα υλικά), πρόκειται ουσιαστικά για ψωμί με ντομάτα. Αυτό που όμως το κάνει τόσο απολαυστικό είναι αφ' ενός η αποτύπωση της αυθεντικής Μεσογειακής γεύσης στη σύστασή του, και αφ' ετέρου η τελετουργία του.Βλέπετε σε κάποια εστιατόρια της Καταλονίας το φέρνουν έτοιμο, φτιαγμένο στο τραπέζι. Πολλές φορές όμως, στα πιο αυθεντικά μέρη, σου φέρνουν τα υλικά για να ακολουθήσεις διαδικασία "do it yourself".
Τα υλικά είναι:
Χωριάτικο σταρένιο ψωμί (συχνά ελαφρά ψημένο για να είναι και λίγο πιο σκληρό)Υπερώριμες ντομάτες
Σκόρδο ολόκληρο σε σκελίδες
Παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής:
Παίρνουμε μία σκελίδα σκόρδο και την κόβουμε στη μέση. Την τρίβουμε με δύναμη σε όλη την επιφάνεια της φέτας του ψωμιού, για να δώσει την όμορφη γεύση της παντού. Στη συνέχεια κόβουμε την ώριμη ντομάτα στη μέση και την τρίβουμε στην ίδια επιφάνεια, ώσπου αυτή να κοκκινίσει αλλά και να μαλακώσει από το ζουμί της ντομάτας. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο κατά τα γούστα μας.Τρώμε και απολαμβάνουμε!
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι για όλες τις ώρες. Σερβίρεται για πρωινό, κολατσιό, αλλά και ως ορεκτικό πριν έρθει το φαγητό. Μπορεί να συνοδευτεί από κίτρινο τυρί - αν βρισκόμαστε στην Ισπανία θα φάμε ένα νόστιμο Manchego, αν είμαστε στην Ελλάδα θα φάμε μία γευστικότατη γραβιέρα - ελιές, καθώς και με ποικιλία αλλαντικών για μεζέ.
Αν συμβούν όλα αυτά, ανοίγουμε και ένα ωραίο, δροσερό ροζέ κρασί, και πραγματικά έχουμε ένα πεντανόστιμο και ολοκληρωμένο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα - οι απλές, αυθεντικές γεύσεις δεν είναι οι καλύτερες;
Την πρώτη μέρα που φάγαμε στη Βαρκελώνη, μας έφεραν χωρίς να μας ρωτήσουν (μπορεί και να ρώτησαν, αλλά μη ξέροντας εμείς ισπανικά-καταλανικά και μη γνωρίζοντας αυτοί καλά αγγλικά, το Pan Catalan ήλθε στο τραπέζι μας χωρίς να το καταλάβουμε. Αφού λοιπόν ή σερβιτόρα είδε πως δεν ξέραμε πώς να το φάμε, μας έκανε μια μικρή επίδειξη και από τότε το παραγγέλναμε μόνοι μας.

Πραγματικά όπως λέει ο Θόδωρος είναι ένας μεζές μεγαλοφυής στην απλότητά του.

3 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Ολε Θπανιολα μου!!!!!! εχουν κατι νοστιμιες οι αθεοφοβοι ε; Αλλο μπλογκακι ειναι αυτο; Ολο επεκτασεις και καινοτομιες μου εισαι!!

Φωτεινη S είπε...

Δεσποινάκι μου,
ναι οι άτιμοι! Κάτι θαλασσινά φρεσκότατα, πεντανόστιμα κια πάμφθηνα.
Το hamon και η paella δεν μου αρέσουν αλλά έχουν τα σοκολατοειδή turon που είναι μούρλια.
Το μπλογκ αυτό είναι μόνο για φωτογραφίες. Λειτουργεί επικουρικά στο βασικό μου αλλά επειδή οι φωτογραφίες είναι μεγάλες γεμίζει γρήγορα και ανοίγω καινούριο κάθε φορά που φουλάρει.
Εδώ αδειάζω και φωτογραφίες άσχετα από αναρτήσεις μόνο και μόνο επειδή τις τράβηξα.

δεσποιναριον είπε...

Χτες πηγα σε ενα Καταλανικο εστιατοριο και ειχανε αυτο το ψωμακι και διπλα σερρανο χαμον. Θεϊκη γευση.